Äänestä
Äänestäminen ei ole vaikeaa, mutta siinä on muutamia asioita, jotka kannattaa ottaa huomioon voidakseen varmasti nauttia äänen vaikutuksista seuraavat neljä vuotta. Vaalistaja paljastaa, miten annetaan ääni, joka osuu oikeaan kohteeseen!
Lähesty päätöstä kiertoreittiä
Älä ryntää katselemaan ehdokkaiden kuvia, koska silloin voit astua harhaan. Ehkä kiva vaalikuva vie sinut mukanaan, mutta muista, että nyt olla jakamassa valtaa eikä tyylipisteitä. Ota hetki lisäaikaa ja mieti, millaiset asiat ja arvot ovat sinulle tärkeitä juuri tässä elämäntilanteessa.
Mieti, kenen laariin haluat äänesi päätyvän
Nyt on aika lähteä liikkeelle. Ota ensin selvää, mikä puolue ajaa sinulle tärkeitä asioita ja edustaa arvomaailmaasi. Äänestysjärjestelmämme on rakennettu niin, että vaikka annat äänesi ehdokkaalle, annat samalla sen myös puolueen yhteiseen pottiin ja sen ääniharaville – halusit tai et. Miksi näin? Siitä voi lukea lisää Etsitkö sitä oikeaa tunteella vai järjellä?
Et voi äänestää Sanna Marinia Helsingissä
Nyt sinulla on selvillä puolue tai puolueet. On aika siirtyä askel lähemmäs kohdetta. Voit äänestää vain oman vaalipiirisi ehdokkaita – ellet ole varma vaalipiiristäsi, selvitä se nyt!
Tiedätkö mikä on vaalipiirisi?
Kirjoita asuinpaikkasi postinumero
On aika mennä henkilökohtaiselle tasolle
Nyt alkaa rankka karsinta. Hyvä ehdokkaita on paljon. Pidä mielessä sinulle tärkeimmät asiat ja vertaa niitä ehdokkaisiin. Jos työntekijän puolella oleva ehdokas on haussa, käy vilkaisemassa eduskuntavaaligalleriaa. Myös puolueiden sivuilta löytyvät helposti oman vaalipiirisi ehdokkaat.
Tästä näet montako kansanedustajaa yhteensä tullaan valitsemaan omasta vaalipiiristäsi:
Älä luota numeromuistiisi!
Ehdokasnumerot arvotaan joka vaaleissa uudelleen, joten älä äänestä samaa numeroa kuin viimeksi. Moni myös juttelee mielellään äänestyspohdinnoista kavereiden kanssa, toki kunkin oma äänestyspäätös on aina henkilökohtainen.
Ennakkoon missä tahansa, vaalipäivänä vain yksi osoite
Ennakkoäänestysaikana 22.–28.3. voi äänestää ihan missä päin vain Suomea: kun mukanasi on henkilöllisyystodistus, voit marssia mihin tahansa ennakkoäänestyspaikkaan hoitamaan homman (jos haluat valmistautua äänestämään reissun päällä, katso täältä kuntakohtainen listaus äänestyspaikoista).
Jos äänestät vasta vaalipäivänä eli sunnuntaina 2.4., ota henkilöllisyystodistus mukaan ja mene siihen tiettyyn äänestyspisteeseen, mikä sinulle on kirjeellä tai sähköisesti ilmoitettu (oletkin varmaan jo saanut kirjeen ”ilmoitus äänioikeudesta”). Äänestyspaikat ovat avoinna kello 9–20.
Ulkomailla asuvat Suomen kansalaiset voivat äänestää ajalla 22.–25.3. esimerkiksi Suomen edustustoissa.
Ilman tätä ei äänestyslupaa heru
Ennen kuin suuntaat äänestämään, muista että äänestyspaikalla tarvitset henkilöllisyystodistuksen (henkilökortti, passi, ajokortti tai muu vastaava asiakirja)! Sen sijaan jos ehdokkaasi numero unohtuu, niin ei hätää: puoluekohtaiset nimilistat löytyvät vielä äänestyskopista.
Kolme askelta
Kun saavut äänestyspaikalle, ensin tarkistetaan henkilöllisyystodistus. Tätä varten isoilla äänestysalueilla on omat palvelutiskinsä, joihin jonotetaan oman sukunimen ensimmäisten kirjaimien mukaan (muutama eri jono, esimerkiksi jos olet Maija Karppinen, suuntaa jonoon ”A–K”).
Saat vaalivirkailijalta äänestyslipun ja voit mennä sen kanssa äänestyskoppiin, jossa kirjoitat ehdokkaasi numeron selkeästi äänestyslippuusi.
Kun tulet äänestyskopista, näytät vielä kiinni taitettua äänestyslippua vaalivirkailijalle (hän ei näe ketä äänestit), joka leimaa äänestyslippusi – ja sen jälkeen voit pudottaa leimatun äänestyslippusi uurnaan (iso puinen laatikko, jossa on kolo).
Sitten vielä kahville?
Monilla on tapana käydä äänestyskahvilla, eikä se ole lainkaan huono idea. Onpa joskus kuultu äänestysoluestakin.
Iso kiitos sinulle!
Kiitos, että olet nyt malttanut käyttää omaan äänestyspäätökseesi harkintaa ja käynyt antamassa äänesi – kuvittele iso lämmin halaus Vaalistajan tiimiltä: Sinä olet juuri vaikuttanut yhteiseen lähitulevaisuuteemme 🥰❤️💪
Muokattu vaalipiirikuvaa 22.3.2023 kello 17.10: Lisätty Hämeen ja Ahvenanmaan maakunnan vaalipirit ja korjattu valittavien kansanedustajien määrät muutamassa vaalipiirissä.