Kyllästynyt jargoniin ja tyhjiin jaarituksiin? Tulit juuri oikeaan paikkaan!
Vaalistaja on sinua varten, joka kaipaat vaaleihin vähemmän poliittista jargonia ja enemmän helposti ymmärrettävää sisältöä. Taustoitamme vaalikeskustelussa olevia aiheita ja avaamme sinulle, miten puolueiden tavoitteet vaikuttaisivat työntekijän elämään. Erityisesti takerrumme siihen, mitä ei sanottu ääneen.
Ehdokkailta me vaadimme puolestasi selkeitä kantoja työntekijän elämään vaikuttaviin asioihin. Käy tutustumassa eduskuntavaaligalleriaamme, jonka ehdokkaat ovat henkilökohtaisesti sitoutuneet työntekijämyönteiseen politiikkaan.
Me myös todistamme, ettei vaaleihin perehtymisen tarvitse olla ryppyotsaista hommaa, vaan sisälle keskusteluun pääsee helposti ja välillä saa myös nauraa.
Vaalistaja seuraa keskustelua tällä sivustolla ja somessa @vaalistaja. Jos haluat koosteen viikon tärkeimmistä puheenaiheista, tilaa uutiskirjeemme!
Vaalistaja on SAK:n ja sen jäsenliittojen äänestysaktivointikampanja. Sen tavoitteena on antaa eväitä äänestyspäätöksen tekemiseen. Vaalit pidetään 2.4.2023. Voit myös äänestää ennakkoon.
Lue kampanjasta Vaalistaja-flyerista (pdf)
Tästä on syytä puhua!
Miten saadaan rahat riittämään, vaikka hinnat nousevat?
- Millainen merkitys sunnuntailisillä ja muilla työhön liittyvillä palkanlisillä on ihmisten toimeentulolle?
- Työttömyys voi osua keneen tahansa. Miten turvataan ihmisen oikeus saada tukea siinä tilanteessa?
- Miten työntekijöiden tulot saadaan riittämään menojen kasvaessa?
- Sähkön hinnan nousua on hillittävä verottamalla energiayhtiöiden ylisuuria voittoja ja palautettava näin kerätyt rahat perheille.
Kenelle hyvinvointipalvelut kuuluvat?
- Miten varmistetaan, että lastemme varhaiskasvatus ja koulutus toimivat kunnolla?
- Vanhusten huolenpidon ja hoidon on oltava inhimillistä, ammattitaitoista ja sen tulee vastata ikäihmisten tarpeisiin. Miten se saadaan toteutumaan?
Miten työpaikalla saadaan parhaiten yhteistyö sujumaan?
- Työehtosopimuksia ja työtä koskevia lakeja on noudatettava. Mitä keinoja on työmarkkinarikollisuuden kitkemiseen?
- Työehtosopimukset määrittävät palkkojen ja työehtojen vähimmäistason. Miten varmistetaan, että kaikilla on samat oikeudet kuin heillä, joita suojaa työehtosopimus?
- Miten voidaan lailla vahvistaa, että kaikilla ihmisillä on oikeus vaikuttaa työolosuhteisiinsa?
Kuuluhan ihmisarvo kaikille ja onhan vastuu maapallosta yhteinen?
- Miten taataan, ettei työelämässä tai muualla yhteiskunnassa syrjitä ihonvärin, uskonnon, syntyperän, sukupuolen tai muun henkilökohtaisen ominaisuuden takia?
- Ilmastonmuutos ja luontokato uhkaavat kaikkea elämää maapallolla. Niiden hillitsemiseen täytyy kaikkien osallistua. Miten varmistamme, että keino ovat oikeudenmukaisia eivätkä heikennä jo valmiiksi heikommassa asemassa olevien asemaa kohtuuttomasti.