16/02/23

Pitääkö palkalla tulla toimeen?

Tuntuuko sinusta, että palkkasi ei riitä enää normaaliin elämiseen? Kyse ei ole vain tunteesta, saati siitä, ettet osaisi säästää.

Kysyimme perjantain 10.2. Vaalistajan viikkokatsauksessa teiltä seuraavaa:

Tuletko palkallasi toimeen?

Kaaviokuva, jossa otsikkona ”Tuletko nykyisellä palkallasi toimeen?” ja alla vastausjakaumat.

Kyselyyn on tullut 15.2. kello 14 mennessä 311 vastausta.

Iso osa kyselyyn vastanneista sanoo tulevansa toimeen palkallaan hyvin tai tilanteesta riippuen kohtalaisesti. Suomessa työskentelevien ostovoima on kuitenkin romahtanut etenkin vuoden 2022 aikana. Ostovoima tarkoittaa sitä, miten paljon sinulla on rahaa käytössäsi. Voit alla olevasta kuvasta katsoa, mitä rahoillesi on käynyt.

Kaaviokuva, jossa otsikkona ” Palkansaajien reaaliansiot työnantajasektoreittain” ja alla viivagraafeina valtion, kuntien, yksityisen sektorin ja muiden sektoreiden palkansaajien sekä kaikkien palkansaajien reaaliansioiden kehitys vuodesta 2010 vuoteen 2022: graafeista näkyy huima reaaliansioiden lasku vuoden 2021 puolenvälin jälkeen.

Aikamoinen syöksykierre, tästä on syytä puhua!

Tästä on syytä puhua

Ongelma

Työntekijöiden ostovoima on romahtanut eli ihmisillä on hitosti vähemmän rahaa käytössään. Energiakriisistä on seurannut sähkön ja ruuan hintojen raju nousu. Tähän päälle tulee vielä lainakorkojen räjähdysmäinen kasvu. Tässä ollaan, kiitti Vladimir 😠

Yksi tapa korjata tilanne on keventää työntekijöiden verotusta. Kuulostaa kivalta, eikö? Tästä seuraa kuitenkin se, että valtiolla on vähemmän rahaa huolehtia palveluista, joita me jokainen tarvitsemme – esimerkiksi sairaaloista, puolustusvoimista, poliisin määrärahoista ja teiden kunnossapidosta.

Ratkaisu

Palautetaan Sipilän hallituksen työntekijöille langettamat ns. kiky-maksut takaisin työnantajien maksettaviksi. Paljon puhuttu 2,05 prosenttiyksikköä on lukuna pieni, mutta rahassa mitattuna se on työntekijälle pitkä sentti. Vuositasolla tämä tarkoittaa jokaiselle satoja euroja.

Kiky-maksujen siirto takaisin työnantajien maksettaviksi parantaa työntekijöiden ostovoimaa. Eikä tässä vielä kaikki: tärkeistä palveluista ei tarvitse leikata. Ta-daa!

Siis pysäytetään kiky-kello! Se tikittää keskimäärin kahden miljardin vuositahdilla työsuhteen sivukuluja työntekijän maksettavaksi.

Lue tästä, miten kiky syntyi ja siirsi lähes vaivihkaa työantajamaksuja työntekijälle.

Katso tästä, mitkä puolueet haluavat pysäyttää kiky-kellon!

Ongelma

Työllisyys on noussut 75 prosentin paikkeille eli suurin osa 15–64-vuotiaista on tällä hetkellä töissä. Mutta se ei valitettavasti välttämättä tarkoita, että työllä tulisi toimeen 😲 Ja jos teet nollatuntisopimuksella vaikkapa yhden tunnin viikossa, olet tilastoissa työllinen. Reilua? No ei ole!

Osa-aikaisissa ja määräaikaisissa työsuhteissa pakolla puurtavat tarvitsevat sosiaaliturvaa tullakseen toimeen. Järkevää? Ei todellakaan! Moni työnantaja palkkaa ennemmin uusia osa-aikaisia työntekijöitä kuin tarjoaa nykyisille lisää työvuoroja tai -tunteja. Tämä ei ole reilua.

Ratkaisu

Työsuhteiden on oltava lähtökohtaisesti kokoaikaisia ja vakituisia. Tällä hetkellä määräaikaiselle työsuhteelle on oltava lainmukainen peruste, ja jatkossa näin on oltava myös osa-aikaisissa työsuhteissa. Ilman pätevää syytä ihmistä ei saa pitää roikkumassa osa-aikaisena! Eri asia on, jos työntekijä sitä itse haluaa.

Ongelma

Työntekijäammateissa on paljon sellaisia töitä, joissa peruspalkka jää pieneksi. Elämiseen palkka riittää vasta erilaisten palkanlisien kanssa (esimerkiksi sunnuntailisä). Ja jos palkalla ei tule toimeen, me veronmaksajat tuemme itse asiassa liian pientä palkkaa maksavaa työnantajaa, emme työntekijää.

Jaa miten niin? Jos palkalla ei tule toimeen, työntekijä joutuu hakemaan yhteiskunnalta tukia kuten asumistukea pärjätäkseen. Ja tämän maksamme me kaikki veronmaksajat.

Ratkaisu

Jotkut ovat ehdottaneet, että työstä maksettavia palkanlisiä (esimerkiksi sunnuntailisä) pitäisi alentaa tai jopa poistaa kokonaan, jotta yritysten kulut pienenisivät. Lisä on korvaus siitä, että tekee töitä, kun muut ovat vapaalla. Tämä on osa työntekijän toimeentuloa, ei mikään ylimääräinen etu.

Esimerkiksi öisin tai sunnuntaisin tehtävästä työstä on jatkossakin maksettava erillinen lisä, joka määräytyy lakien ja työehtosopimusten mukaan. Lisät tekevät monelle työntekijälle osa-aikaisesta tai keikkaluontoisesta työstä siedettävää ja nostavat palkan tasolle, jolla tulee toimeen. Siispä: näpit irti palkanlisistä!

Palkalla on tultava toimeen. Tästä on syytä puhua!

Katso, mitä mieltä puolueet ovat palkanlisistä ja kikymaksuista (pdf)